Úvodní strana > Život ve městě > Tiskové zprávy
Tyto stránky obsahuji funkci hlasového asistenta, který slouží ke čtení obsahu stránky. Pokud chcete hlasového asistenta používat, stiskněte klávesu: eS -. Pokud chcete znát podrobnosti o jeho ovládání zmáčkněte klávesu: N.
Používat hlasového asistenta | Nepoužívat hlasového asistenta | Trvale deaktivovat hlasového asistenta | Nápověda hlasového asistenta
Pro uzavření této informace klikněte zde.
Na hlavní menu se dostanete klávesou: Há ----. Na doplňkové menu se dostanete klávesou: eM ---- . Pro čtení článku stiskněte: Pé ----. Pokud budete procházet jednotlivé elementy klávesou TAB, budou se Vám názvy jednotlivých odkazů předčítat. Na obsah článku se dostanete klávesou: Cé ----. Jednotlivé položky menu procházíte klávesou TAB.
Aktuálně se nacházíte na stránce:
Čekejte prosím, než se načte zvukový soubor...

Projekt Třídím gastro má titul Komunální projekt roku

Cena za Komnální projekt roku s názvem Srdce na dlani

Pilotní projekt Třídím gastro a místostarosta Jakub Jirgl, získal prestižní celostátní ocenění Komunální projekt roku. Slavnostní předávání cen nazvaných Srdce na dlani se uskutečnilo 13. září v sále Obecního domu v Praze.

S myšlenkou na třídění biologicky rozložitelného odpadu přišel šumperský místostarosta Jakub Jirgl, v jehož gesci je odbor životního prostředí a odpadové hospodářství. „Rozšíření možností třídění využitelných surovin o kuchyňské odpady vnímám jako přirozený vývoj při současné snaze co nejvíce zmírnit zatížení životního prostředí a zmírnit nárůst poplatků za skládkování, který je dán novelou zákona o odpadech,“ uvedl při představování projektu na slavnostním předávání cen. Zároveň podělkoval všem šumperským občanům za to, jak vzorně třídí, a svým kolegům, kteří mu s realizací projektu pomáhali.

Pilotní projekt Třídím gastro odstartoval v květnu 2021. Do jeho přípravy se pustil místostarosta Jakub Jirgl s odborem životního prostředí a vedením EFG Rapotín BPS na podzimu 2020. Hlavním motivem bylo nevozit na skládku odpad, který může mít smysluplné využití.

Startu projektu předcházela informační kampaň. V první fázi byly rozestavěny čtyři desítky nádob, o které se lidé dobrovolně hlásili. Do současnosti se množství nádob rozrostlo na dvojnásobek, jejich počet by se měl během dvou až tří let ustálit na zhruba třech stovkách. Od startu projektu do poloviny letošního roku putovalo do bioplynové stanice EFG Rapotín BPS zhruba 100 tun odpadu, který by jinak skončil na skládce.

Smyslem třídění gastra je místo skládkování tuto komoditu využít jako obnovitelný zdroj a energeticky jej zpracovat v lokálních bioplynových stanicích. Tento projekt by zároveň mohl vést k tomu, že lidé najdou cestu k omezení plýtvání potravinami a zamyslí se, proč vůbec vzniká odpad.

Město Šumperk bylo prvním městem v České republice, které na celém svém území začalo třídit gastro odpad. Podle jeho vzoru v současné době již třídí dvě desítky měst a obcí po celé republice.

Místostarosta Jakub Jirgl přebírá cenu za Komunální projekt roku


Vytvořeno 14.9.2022 9:48:37 | přečteno 1696x | singerova
load