Úvodní strana > Život ve městě > Tiskové zprávy
Tyto stránky obsahuji funkci hlasového asistenta, který slouží ke čtení obsahu stránky. Pokud chcete hlasového asistenta používat, stiskněte klávesu: eS -. Pokud chcete znát podrobnosti o jeho ovládání zmáčkněte klávesu: N.
Používat hlasového asistenta | Nepoužívat hlasového asistenta | Trvale deaktivovat hlasového asistenta | Nápověda hlasového asistenta
Pro uzavření této informace klikněte zde.
Na hlavní menu se dostanete klávesou: Há ----. Na doplňkové menu se dostanete klávesou: eM ---- . Pro čtení článku stiskněte: Pé ----. Pokud budete procházet jednotlivé elementy klávesou TAB, budou se Vám názvy jednotlivých odkazů předčítat. Na obsah článku se dostanete klávesou: Cé ----. Jednotlivé položky menu procházíte klávesou TAB.
Aktuálně se nacházíte na stránce:
Čekejte prosím, než se načte zvukový soubor...

Pozvánka na ochutnávku oceněných „Regionálních potravin Olomouckého kraje“

regionální potravina

Agrární komora Olomouckého kraje a Okresní Agrární komora Šumperk Vás srdečně zvou na ochutnávku oceněných "Regionálních potravin Olomouckého kraje".

V Šumperku se ochutnávka koná v rámci Mezinárodního folklorního festivalu v neděli 22.08.2010 od 10:00 hodin v rámci programu "Rok na vsi" u malé scény ("U sovy").

Více informací k ochutnávce ikona souboruzde.
Více informací k Mezinárodnímu folklornímu festivalu zde.

Regionální potravina se objeví koncem léta

Spotřebitelé budou moci již brzy využít při výběru potravin nového významného vodítka, co se kvality a původu týče. Na trhu se na konci léta objeví domácí výrobky s logem Regionální potravina. Výrobci potravin tento krok jednoznačně vítají, a to i kvůli nejasnostem kolem další budoucnosti značky Klasa.

S nástupem globalizace byl trh zaplaven unifikovanými levnými potravinami, jejichž čerstvost a kvalita jsou často přinejmenším sporné. Nová značka, udělovaná vítězům regionálních soutěží o nejlepší místní produkt, bude podle ministerstva zemědělství zaručovat kvalitu, místní jedinečnost a převážně domácí původ výrobku.

Dalším důležitým aspektem značky Regionální potravina je možnost lepší kontroly. Potraviny vyráběné v domácích podmínkách mohou mít spotřebitelé i kontrolní inspekce mnohem lépe na očích. Tím následně dochází k nepřímému tlaku na výrobce, aby udržovali kvalitu potravinových produktů na vysoké úrovni.

O udělení označení Regionální potravina se mohou ucházet pouze produkty vyrobené ze surovin tradičních pro daný region, z nichž sedmdesát procent musí být tuzemského původu. Hlavní složka zpracované potraviny musí být domácí stoprocentně. Nositel značky má navíc minimálně v jednom znaku vykazovat výjimečné kvalitativní charakteristiky, které jej odlišují od běžných na trhu dostupných potravin.

Značku Regionální potravina uděluje vítězům jednotlivých kategorií hejtman příslušného kraje. Její držitel bude oprávněn užívat logo na výrobcích po čtyři roky.

Bc. Lucie Hošková
tajemnice Okresní Agrární komory Šumperk

Vytvořeno 11.8.2010 9:03:12 | přečteno 2893x | jahnova
load