Úvodní strana > Život ve městě > Tiskové zprávy
Tyto stránky obsahuji funkci hlasového asistenta, který slouží ke čtení obsahu stránky. Pokud chcete hlasového asistenta používat, stiskněte klávesu: eS -. Pokud chcete znát podrobnosti o jeho ovládání zmáčkněte klávesu: N.
Používat hlasového asistenta | Nepoužívat hlasového asistenta | Trvale deaktivovat hlasového asistenta | Nápověda hlasového asistenta
Pro uzavření této informace klikněte zde.
Na hlavní menu se dostanete klávesou: Há ----. Na doplňkové menu se dostanete klávesou: eM ---- . Pro čtení článku stiskněte: Pé ----. Pokud budete procházet jednotlivé elementy klávesou TAB, budou se Vám názvy jednotlivých odkazů předčítat. Na obsah článku se dostanete klávesou: Cé ----. Jednotlivé položky menu procházíte klávesou TAB.
Aktuálně se nacházíte na stránce:
Čekejte prosím, než se načte zvukový soubor...

Jednotka sboru dobrovolných hasičů města Šumperka doporučuje, jak si nezkazit grilování

gril

Z grilování se již stal fenomén. Především o víkendech se v Čechách griluje už nejen u restaurací, chalup a rodinných domků, ale dokonce už i na balkonech panelových domů. Žhnoucí uhlíky jsou však stejně nebezpečné jako klasický oheň. Teplota žhnoucího dřevěného uhlí bývá okolo 600 °C, je tedy dostatečná pro zapálení téměř každého hořlavého materiálu, a proto je při grilování nutné respektovat určitá pravidla. Především je vhodné si ještě před zahájením grilování nachystat zásobu vody pro případ nenadálé události.

 Měly by se používat jen profesionálně vyrobené grily, různá provizoria nemusí vždy plně splňovat podmínky všech bezpečnostních předpisů. Gril by se měl instalovat a provozovat přesně podle návodu výrobce. Především je nutné, aby byl stabilní a byl umístěn na vhodném místě. Většinou se za bezpečnou vzdálenost považuje 75 cm ve směru sálání a 20 cm v ostatních směrech pro pevné palivo a 10 cm pro plynné palivo. Je však potřeba také myslet na to, aby stoupající dým a žár nezapálili větve stromů a odletující jiskry nezapálily suchou trávu nebo jiný hořlavý materiál,“ doporučuje velitel JSDH Šumperk Pavel Koutný a dodává, že k podpálení se nikdy nesmí použít tekuté podpalovače na bázi alkoholu, ale vždy jen pevné podpalovače nebo suché dřevo. U rozpáleného grilu se nesmí používat ani olej ve spreji.

Kromě kvalitního grilu doporučují hasiči věnovat dostatečnou pozornost výběru oblečení, které by nemělo být ze snadno vznětlivých materiálů. Pro ochranu dlaní a rukou je vhodné použít grilovací rukavice a grilovací nářadí s dostatečně dlouhou rukojetí, aby se předešlo riziku popálení.

„Obezřetnost je nutná zejména v přítomnosti malých dětí a podnapilých osob. V žádném případě se nesmí nechat gril bez dozoru. Poměrně rozšířený nešvar poslední doby je grilování na balkóně. Mimo to, že kouř a zplodiny hoření mohou obtěžovat sousedy, může poměrně snadno dojít i k požáru. Odletující jiskry mohou zapálit zejména záclony nebo sousedovo sušící se prádlo. Při ukončení grilování je nutné vyčkat do úplného vyhasnutí zbytků a popel uložit do nehořlavé, uzavřené nádoby,“ doplňuje informace na závěr Koutný.

Vytvořeno 9.6.2011 14:03:42 | přečteno 2240x | navratil
load